Wat moet je doen bij een verkeersongeval? 5 tips!

De kans dat je getuige of slachtoffer bent van een verkeersongeval is helaas niet ondenkbaar. Jaarlijks worden meer dan 100.000 mensen op de eerste hulp behandeld. Er zijn verschillende soorten verkeersongevallen. Het kan gaan om aanrijdingen tussen auto’s, vrachtwagens of motoren. Ook aanrijdingen tussen auto’s en fietsers komen vaak voor.

Hieronder vind je tips wat je het best kan doen na een ongeval.

 

  1. Informeer de hulpdiensten

Zorg eerst voor je eigen veiligheid. Dat betekent dat je van de weg af gaat of een plaats zoekt waar je veilig bent en overzicht hebt. Daarna kan je de situatie beoordelen. Zijn er slachtoffers en hoe erg zijn ze er aan toe? Het is beter om slachtoffers niet te verplaatsen, tenzij ze direct in gevaar zijn.

Neem contact op met de hulpdiensten. Bel 112 als er slachtoffers zijn die medische hulp nodig hebben. Geef de exacte locatie van het ongeval. Geef ook aan hoeveel slachtoffers er zijn en in welke toestand zij zich bevinden. Vermeld ook of er al dan niet een gevaarlijke situatie ontstaan is.

  1. Politie informeren

Is er alleen materiële schade (“blikschade”)? Maak dan eerst een paar foto’s en ga dan naar een veilige plaats, bijvoorbeeld een parkeerplaats om gegevens uit te wisselen. Het is dan niet nodig om de politie in te schakelen.

Wanneer schakel je de politie wel in? Als er gewonden zijn, bij vermoeden van een misdrijf zoals drankgebruik, rijden zonder rijbewijs, rijden zonder verzekering, doorrijden na het ongeval. Als er discussie ontstaat over de omstandigheden van het ongeval, is het ook verstandig om de politie erbij te halen.

Heeft de politie een proces-verbaal opgemaakt, dan kan je hiervan een kopie vragen. Kunnen ze dit niet geven, vraag dan het nummer van het proces-verbaal.

  1. Verzamel bewijs

Het is belangrijk dat je meteen na het ongeval alle gegevens en bewijs verzamelt. Dus niet wachten tot je thuis bent. Belangrijk om te noteren:

  • Kenteken van het voertuig en andere gegevens (kleur, merk etc.);
  • Contactgegevens van alle betrokken partijen (naam, adres, verzekeringsmaatschappij etc.);
  • Hoe het ongeval is ontstaan (datum, tijdstip, weersomstandigheden etc.);
  • Foto’s van de schade en de omgeving (remsporen, glas etc.);
  • De gegevens van getuigen (naam, contactgegevens etc.);
  • Andere nuttige informatie.
  1. Vul een Europees aanrijdingsformulier in

Nu je alle gegevens hebt verzameld, vul je samen met de andere partij het Europees Schadeformulier in. Je hoeft het niet eens te zijn over de schuldvraag, maar zorg dat alle gegevens (met name het kenteken) goed ingevuld zijn. Wanneer de betrokkene naar het ziekenhuis werd afgevoerd en de politie aanwezig is, dan zal de politie proberen zo snel mogelijk een verklaring af te nemen van de andere betrokkene.

Als er meerdere bestuurders zijn, vul dan met iedere bestuurder een individueel aanrijdingsformulier in. Is niemand anders betrokken bij het ongeval? Vul dan ook zelf het formulier in.

Als je niet akkoord bent met het opgemaakt aanrijdingsformulier (door de politieagent of door de tegenpartij), dan kan je kiezen om het niet te ondertekenen. Je moet dan wel een eigen aanrijdingsformulier invullen.

Als het aanrijdingsformulier is ondertekend, ontvangt elke partij een exemplaar. Dit betekent dat de ene het origineel krijgt en de andere het doorgedrukt exemplaar.

  1. Tot slot enkele tips

We geven je graag nog een paar praktische tips mee:

  1. Ga niet met een ander in discussie over de schuldvraag.
  2. Ga niet in op voorstellen om de schade direct te regelen
  3. Bewaar alle bewijsstukken, zoals beschadigde kleding op spullen, reparatienota’s of nota’s van medische kosten.

Heb je bij het ongeval letsel opgelopen, dan komt er vaak veel op je af. Er moet van alles geregeld worden. Laat je in dat geval bij staan door een rechtshulpverlener. Neem gerust contact met ons op. Wij weten hoe je schadevergoeding krijgt en helpen je graag hierbij.